Marked

Markedsdag i Valbonne

30. januar 2017

Valbonne er en liten middelalderby ca 30 min kjøretur fra flyplassen i Nice. Opp fra Antibes og Cannes er det ca 25 minutters kjøretur.  Byen er litt annerledes bygget enn de typiske middelalderbyene i området.  Den ligger ikke samlet på en liten topp, men er mer planmessig laget. Gatene er parallelle i retning nord/syd og øst/vest. I midten/senteret av gatene ligger torvet, Place des Arcades, der café des Arcades troner med sine flotte arkader mot torvet.

Hver fredag hele året er det markedsdag i Valbonne. Tidlig om morgenen fylles gatene med boder der det selges mat, klær, stoffer, smykker, trehåndverk etc.  

Denne helgen var imidlertid markedet noe annerledes for det var innledningen til «Fêtes de la St. Blaise», noe jeg lærte var en fest/hyllest til produktene som blir produsert i området, og blomsten Mimosa ble det pyntet med overalt. Fredag var det ganske skyet og noe regn, men det lysnet gjennom helgen, og søndag viste seg med strålende sol og god stemning i den lille byen.  

Gårdbrukerne var kommet til byen med sine delikatesser. Det var oliven av mange typer, tapenader, oljer, eddiker, vin, champagne, ost, skinker, pølser, forskjellige sopparter, krydder, grønnsaker, blomster, vinstokker, sitrontrær, håndflettede kurver, m.m. og det hele ble avsluttet med taler og musikk på torvet med stor applaus fra de fremmøtte. 

 

 

 

 

Denne karen solgte håndlagede kurver i mange forskjellige fasonger, farver og mønstre. De var håndlagede i den forstand at kvistene var plukket og renset for deretter sortert og flettet i den passende kurven. Jo mer nøye jeg så på dem, jo vakrere fremsto de. Det ble en liten brødkurv med hjem.

Gikk forbi en dør som hadde en vinranke over seg.  Bladene var forlengst falt, men druene var ikke høstet, så de hang der så nydelige på sin måte.  

 

Flere små sjarmerende og særpregede forretninger er det også i Valbonne.  Her var vi innom en liten butikk som hadde spesialisert seg på glass, karafler og serveringsbrett og serviser etc.  Det meste vintage og antikke glass, men også nye servicer.  Deres spesialitet var å personliggjøre glasset/tallerkenen for kundene.  Dvs, man kunne velge å få malt i egenvalgt dekor. Det være seg mønstre, farver, initialer e.l. Masse muligheter, så det var noe å tenke på……

 

En annen liten butikk solgte produkter fra Marokko. Farverike tepper, puter, duker og brikker og flotte lamper og lykter.  

Nok en deilig dag i Valbonne var over med lokal kultur i Mimosaens tegn.

Hilsen Pipaluk

 

You Might Also Like

Ingen kommentarer

Legg igjen et svar